Jezelf een hypotheek verstrekken vanuit je holding; is dat een goed idee?

Heb jij veel geld in jouw onderneming bij elkaar verdiend? Dan kan het interessant zijn om niet naar de bank te stappen voor een hypotheek, maar om jezelf een hypotheek vanuit je holding of BV te verstrekken. Dit kan zowel voor de financiering van een eigen woning als bijvoorbeeld een vakantiewoning. Maar is het een goed idee om jezelf een hypotheek vanuit holding te verstrekken? Hier lees je er alles over.

Privé lenen van jouw onderneming

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van jouw BV of holding is het mogelijk om geld te lenen van jouw eigen onderneming. Als ondernemer kun je namelijk zelf kiezen waarin je investeert. En omdat je altijd een zakelijke rente moet rekenen over het bedrag dat je door jouw onderneming aan jouzelf uitleent is er ook echt sprake van investeren.

Het levert de holding of BV namelijk een rente op die ze ook zou kunnen rekenen als ze het geld aan iedere willekeurige andere persoon zouden uitlenen. Welke rente er moet worden gerekend hangt maar net af van wat er op dat moment gebruikelijk is in de markt.

Als je jezelf een hypotheek vanuit holding wil verstrekken doe je er dus goed aan om bij verschillende banken de dan geldende hypotheekrentes op te vragen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de rente niet aan de bank betaalt, maar aan je eigen onderneming.

Wat moet je vastleggen?

Uiteraard moet je van alles vastleggen zodra je jezelf een hypotheek vanuit holding wil verstrekken. Er moet namelijk duidelijk sprake zijn van een lening die is gevestigd op je eigen woning, anders kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet hierbij vastgelegd zijn dat het gaat om een afbetaling van deze lening via een annuïtair of lineair aflossingsschema.

Via een notaris leg je dit waterdicht vast (er moet namelijk ook een recht van hypotheek gevestigd worden). Neem hierbij direct ook op welk rentepercentage je bent overeengekomen, zodat er geen discussie ontstaat over dit verplichte onderdeel.

Wat betekent dit voor jou fiscaal?

Wanneer je leent voor een eigen woning, dan wordt dit belast in box 1. In box 1 is er geen verschil of je leent van een bank of dat je jezelf een hypotheek verstrekt vanuit de holding, mits de overeengekomen rente gelijk is aan de marktconforme zakelijke rente.

Leen je voor de aanschaf van een vakantiewoning of een woning voor de verhuur? Dan wordt dit belast in box 3.

In principe maakt het ook in box 3 geen verschil of je een lening via de bank of jouw onderneming hebt afgesloten, tenzij je in box 3 per eind 2025 meer dan 500.000 euro schuld hebt bij je onderneming. Dan krijg je namelijk te maken met de wet Excessief lenen van de eigen vennootschap. Hierin is bepaald dat als je over deze grens gaat dit wordt gezien als een fictief inkomen. En over het fictieve inkomen reken je belasting in box 2 af tegen een percentage van 24,5 tot 31 procent. Wil je voor iets anders dan je eigen woning lenen van je holding? Reken dan vooraf goed uit of dit interessant is.

Is het verstandig? 

Of het verstandig is om jezelf een hypotheek te verstrekken vanuit je holding ligt helemaal aan jou als ondernemer. Kun je het geld zo inzetten dat je nog veel meer winst kunt maken? Dan is het niet zo verstandig om een lening aan jezelf te verstrekken tegen een marktconforme rente. Je kunt dan wellicht beter investeren in je bedrijf of andere zakelijke aangelegenheden.

Neem je niet graag zakelijke risico’s en heb je het geld niet acuut voor iets anders nodig, dan kan het prima zijn om het bedrag aan jezelf te lenen. Een voordeel is meteen ook dat je geen dividend hoeft uit te keren en dus bespaart op de dividendbelasting. Laat je in alle gevallen goed voorlichten door een financieel adviseur.

Disclaimer

In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Rich Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.