Is voor jezelf werken nu een goed idee of niet? En hoe pak je het aan? In dit artikel nemen we je mee in de voor- en nadelen van voor jezelf werken.
De grootste voordelen zijn de vrijheid die je hebt en de mogelijkheden om je werk naar eigen inzicht in te richten. Als je een mid(dag) vrij wilt omdat het mooi weer is, dan kan dat. En je collega’s kies je (grotendeels) zelf. Aan de andere kant moet je een aantal zaken natuurlijk zelf regelen. Je krijgt er wat administratie bij en je moet zelf zorgen voor onder meer je pensioen. Is het iets voor jou? En hoe pak je het aan? Lees mee.
De voordelen van voor jezelf werken
De vrijheid om je werk op je eigen manier te doen is voor veel ZZP’ers een reden om zelfstandig te werken. Je kunt zelf bepalen welk werk je aanneemt, hoe je je tijd indeelt én wanneer je vrije tijd of vakantie hebt.
Als je niet genoeg voldoening haalt uit een opdracht, heb je het recht om ermee te stoppen. Daarnaast kun je zelf werk creëren en een andere richting uitgaan als je daar klaar voor bent. Als je het zo goed aanpakt dat je het als ZZP’er lekker druk krijgt, kun je behoorlijk groeien qua ervaring en in interessante opdrachten. Hou je het liever klein? Dat kan ook!
Hier moet je rekening mee houden als je voor jezelf wil werken
Je weet alles van jouw product of dienst af en je wilt gaan starten als ondernemer. Tof! Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een KVK-nummer.
De KVK zal jou automatisch registreren bij de belastingdienst. Van de belastingdienst krijg je een BTW-ID. Je bent vanaf dat moment verplicht om BTW-aangifte te doen – tenzij je je aanmeldt voor de kleine ondernemersregeling (KOR).
Administratie
Behalve als je je aanmeld als kleine ondernemer, heb je als zelfstandige extra administratie. Elk kwartaal doe je aangifte van de BTW. Daarnaast is je jaarlijkse belastingaangifte uitgebreider, omdat je een aantal zaken moet invullen zoals een winst – en verliesrekening.
Het is belangrijk om in een (eenvoudig) boekhoudprogramma of in Excel bij te houden hoeveel je werkt, hoeveel je verdient en welke zakelijke uitgaven je doet. Geen hogere wiskunde, maar wel belangrijk!
Als je echt groeit als ondernemer, is het slim om een boekhouder in te schakelen.
Belangrijk: sparen en pensioen
Bij de voor- en nadelen van voor jezelf werken zijn sparen en pensioen belangrijke items. In de eerste plaats is het altijd slim om een buffer op te bouwen. Probeer zoveel mogelijk te sparen wanneer je lekker verdient. Hiermee bouw je een buffer op voor als het minder goed gaat. Je verdiepen in sparen en besparen is dus altijd goed! Geld voor je pensioen kun je ook beleggen, zodat je op de lange termijn meer geld overhebt.
Wanneer ben je een onderneming?
Niet iedereen die voor zichzelf werkt is ondernemer. Als je voor jezelf begint en nog weinig netwerk en ervaring hebt, kan de kleine ondernemersregeling (KOR) een optie zijn. Wanneer je ambitieus bent en snel wilt groeien, maak je geen gebruik van deze regeling.
Wat houdt de KOR in?
Als je verwacht dat jouw omzet minder dan 20.000 euro per jaar is, kun je je aanmelden als kleine ondernemer bij de Belastingdienst. Je rekent geen BTW door naar je klanten en je hoeft dus geen BTW aangifte te doen. Daarnaast hoef je niet te voldoen aan het urencriterium van x uur per jaar. Bij de belastingaangifte geef je je inkomen door bij ‘inkomsten uit overig werk.’
Ondernemer voor de belastingdienst
Voor de Belastingdienst ben je ondernemer als je 20.000 euro per jaar verdient of meer, en je minstens 1225 uren per jaar werkt voor jezelf. Check hier of de Belastingdienst je ziet als ondernemer.
Als dat het geval is, kun je je niet aanmelden voor de kleine ondernemersregeling, maar doe je aangifte als ondernemer. Een voordeel is dat je dan recht hebt op zelfstandigenaftrek. Het houdt ook in dat je wat meer administratie te doen hebt. Denk aan bijvoorbeeld BTW-aangifte en het bijhouden van je gewerkte uren. Ook investeringen voor je bedrijf hou je bij, want hiervan krijg je de BTW terug.
Wat zijn de nadelen van voor jezelf werken?
Ondernemer zijn betekent vrijheid, maar er zijn ook wat dingen die je moet regelen. Met name je administratie, je marketing en het up-to-date blijven zijn belangrijk. Je hebt daarnaast minder zekerheid qua werk en inkomsten.
De één heeft stress van zelfstandig zijn, terwijl de ander zich het niet zo aantrekt. Daarnaast maakt je ambitie het verschil: als je bewust een kleine ondernemer blijft, heb je waarschijnlijk andere verwachtingen dan wanneer je wilt groeien als zelfstandige. Als groeien jou niet snel genoeg gaat, kan dat frustreren. Probeer er in dat geval aan te denken dat er ook weer betere tijden aanbreken.
Zelfstandig, maar niet alleen
Het leuke én lastige van zelfstandig zijn, is dat je een ander ritme hebt dan iemand met een vaste baan. Daarom is het altijd fijn als je een netwerk hebt met vriend(in)en, collega’s en kennissen die ook zelfstandig zijn. Zo kun je samen de voor- en nadelen van voor jezelf werken bespreken met iemand die het snapt. Uit eigen ervaring weten we hoe fijn dat is! Van webdesign tot affiliate marketing: je kunt elkaar altijd wel inspireren!