Wanneer maak je van jouw eenmanszaak een BV?

Je hebt recent of wellicht al wat langer geleden de keuze gemaakt om te gaan ondernemen. Logisch is dat je bent gestart met een eenmanszaak. Die richt je namelijk zo op en heel veel meer dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is er niet voor nodig. Soms kan het echter interessant zijn om jouw eenmanszaak naar een BV om te zetten. Bijvoorbeeld omdat je onderneming groeit of omdat je veilig wilt zijn bij een eventuele aansprakelijkheid. Waar ligt het kantelpunt om deze stap te zetten?

De eenmanszaak

Eerst iets meer over de eenmanszaak. Een eenmanszaak is een onderneming met één eigenaar. Dat betekent dat jij als eigenaar de volledige zeggenschap hebt over wat er in jouw onderneming gebeurt.

Het betekent niet dat je geen personeel mag hebben, want dat kan ook met een eenmanszaak prima. Om een eenmanszaak te starten hoef je alleen maar jouw onderneming in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat doe je hier.  

Hiervoor betaal je in 2025 82,25 euro. Natuurlijk is het handig om ook over een website en documenten als een ondernemersplan en algemene voorwaarden te beschikken, maar het hoeft allemaal niet.

Aansprakelijkheid als ondernemer

Tegelijkertijd ben jij als enige eigenaar van jouw eenmanszaak ook verantwoordelijk voor alles wat er in en vanuit jouw onderneming gebeurt. Dit gaat zelfs zo ver dat je mogelijk jouw privé spaargeld moet gebruiken om zakelijke schulden af te lossen.

Een eenmanszaak oprichten is dus niet zo lastig, maar je moet er wel goed over nadenken of dit voor jou de meest geschikte manier van ondernemen is. Een risico loop je altijd als ondernemer, maar bij een eenmanszaak is er helemaal geen scheiding tussen jouw privévermogen en het vermogen dat bij jouw onderneming hoort. Sterker nog, ben je in (beperkte) gemeenschap van goederen getrouwd, dan kan ook het vermogen van jouw partner worden aangesproken voor de schulden die jij zakelijk maakt.

De besloten vennootschap

Dit is anders bij de BV (een besloten vennootschap). Een BV mag je alleen oprichten, maar dit kun je ook samen met anderen doen. Ook op een later moment mogen er nog anderen toetreden, zij verwerven dan aandelen in jouw bedrijf.

Bij de oprichting van een BV komt heel wat meer kijken dan bij de oprichting van een eenmanszaak. Zo moet je eerst naar de notaris om statuten vast te leggen, als het ware de spelregels van de BV, en vervolgens pas wordt de BV ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Waar bij een eenmanszaak jouw vermogen en dat van jouw onderneming door elkaar loopt, is dat bij een BV niet het geval. De BV is namelijk een rechtspersoon. Dat betekent dat zij een eigen vermogen heeft en schuldeisers in principe alleen dit vermogen kunnen aanspreken. Soms is dat anders, maar dan gaat het om de uitzonderlijke situatie dat je als bestuurder van de BV kunt worden aangesproken voor wanprestatie.

Fiscale voordelen

Hoe je jouw onderneming ook vormgeeft, je krijgt in alle gevallen te maken met de Belastingdienst. Dit betekent dat je een goede administratie moet voeren, waarin je bijhoudt hoeveel inkomsten en hoeveel uitgaven je hebt.

Over jouw winst betaal je als ondernemer met een eenmanszaak inkomstenbelasting. Besteed je ten minste 1.225 uren per jaar aan jouw bedrijf, dan heb je echter recht op belastingvoordeel. Zo is er de zelfstandigen- en startersaftrek. Deze bedragen lopen op tot enkele duizenden euro’s per jaar die je af mag trekken van de winst waarover je belasting betaalt. Dat is dus mooi meegenomen.

Een BV betaalt als rechtspersoon vennootschapsbelasting over de winst die wordt gemaakt. Daarnaast betaal je als ondernemer dividendbelasting zodra je dividend, oftewel winst, over je aandelen ontvangt. Je hebt binnen de BV helaas géén recht op zelfstandigen- en startersaftrek.

Omzetten van eenmanszaak naar BV

Je loopt dus een veel kleiner risico met jouw privévermogen wanneer je een BV opricht. Groeit je bedrijf en groeit daarmee ook het risico dat je loopt? Dan is het verstandig om van eenmanszaak naar BV te gaan.

Dit kantelpunt ligt volgens financieel adviseurs als je zo ongeveer tussen de 90.000 en 150.000 euro winst per jaar boekt. Haal je dergelijke bedragen nog niet, dan kan het bij risicovol ondernemen tóch interessant zijn om voor de BV te kiezen.

Overigens is in alle gevallen een goede verzekering aan te raden. Daarnaast kan het interessant zijn om van eenmanszaak naar BV te gaan als je samen met anderen wilt ondernemen (zoals Iris en Lydia gedaan hebben). Dat kan namelijk niet binnen een eenmanszaak, maar wel binnen een BV.

En nog een voordeel: doordat de BV over aandelen beschikt kun je wellicht gemakkelijker investeerders vinden dan dat je geld kunt lenen voor jouw eenmanszaak.