Zo ga jij mystery shoppen voor geld
Ben je dol op shoppen en weet je jouw klantervaringen goed te verwoorden? Dan is mystery shoppen wellicht iets voor jou. Wanneer je gaat mystery shoppen kun je lekker vaak de stad induiken, blijf je op de hoogte van de nieuwste trends én scoor je vaak ook nog eens een geldbedrag. Een echte win-win situatie dus. Zo ga jij mystery shoppen voor geld.
Ontdek welke opdrachten je zou willen doen
Als jij wil gaan mystery shoppen voor geld, dan kun je het beste eerst bedenken hoeveel moeite je voor een opdracht zou willen doen en wat voor type opdrachten bij je past.
Als je niet over een rijbewijs beschikt hoef je bijvoorbeeld geen opdrachten te zoeken waarbij je een proefrit gaat maken. En als je geen kinderen hebt is het bezoeken van kinderkledingwinkels ook minder passend.
Mystery shoppen doe je altijd via een bureau. Er zijn ook apps, zoals SmartSpotter en Roamler, die opdrachten aanbieden die je kunt doen tijdens je wekelijkse boodschappen. Je beoordeelt dan bijvoorbeeld of de schappen goed zijn aangevuld en of er promotiemateriaal op de juiste plekken te vinden is. Deze opdrachten vragen niet veel van je tijd en leveren dus in de regel ook minder op. Denk aan 1,50 euro tot grofweg 10,00 euro per opdracht.
Hoe meer tijd, hoe beter de vergoeding
Er zijn ook bureaus die opdrachten aanbieden die meer van je tijd vragen. Denk aan de eerder genoemde proefritten bij autobedrijven, maar ook aan het bezoeken van bedrijven om de gastvrijheid van de receptie en versheid van de catering te beleven.
In de regel geldt dat als er meer van jouw tijd wordt gevraagd, er ook een betere vergoeding staat tegenover het mystery shoppen voor geld. Denk aan bedragen van 7,50 euro tot 50,00 euro.
Soms krijg je niet in geld uitbetaald, maar in spullen of belevenissen. Je mag dan bijvoorbeeld voor dertig euro aan kleding shoppen bij een kledingzaak of je krijgt een vergoeding voor een avondje uit. Eventuele reis- en parkeerkosten zijn meestal inbegrepen in de totale vergoeding, maar soms mag je die los declareren. Bureaus die je dit soort opdrachten kunnen aanbieden zijn HS Brands, Excap, Multi Value en Helion.
Lees de instructies vooraf goed!
Ieder bureau heeft zo zijn eigen werkwijze. Deze wordt toegezonden zodra jij je aanmeldt bij het bureau. Soms moet je een toets doen voordat jouw inschrijving definitief is. Zo wordt er beoordeeld of je bij het bureau past. In ieder geval geldt er altijd een instructie die bij de specifieke opdracht hoort.
In deze briefing lees je bijvoorbeeld op welke dagen je een opdracht uit mag voeren of welk scenario je moet volgen. Het is belangrijk dat je deze nauwkeurig opvolgt, anders kan een opdracht worden afgewezen en krijg je alsnog geen vergoeding of moet je de opdracht opnieuw uitvoeren. Het is dus niet moeilijk om te mystery shoppen voor geld, maar je moet je vooraf wel goed verdiepen in wat er van jou wordt gevraagd.
Vergeet de belastingaangifte niet
Wanneer je een opdracht succesvol hebt voltooid, ontvang je jouw vergoeding. Dit houdt in dat je aankopen doorgaans voorschiet, om het later terug te krijgen. Bewaar altijd jouw bonnetjes om te controleren of de ontvangen betaling klopt.
De meeste bureaus vragen je sowieso om bonnetjes en offertes ten minste 12 maanden te bewaren, omdat er altijd een controle achteraf kan plaatsvinden.
De vergoedingen die je ontvangt, zijn bruto. Dat betekent dat je als particulier deze vergoedingen jaarlijks in je belastingaangifte verwerkt als inkomen uit overige werkzaamheden. Vaak zijn de bedragen overigens al doorgegeven door de bureaus voor wie je hebt gewerkt en hoef je ze alleen nog te controleren.
Heb je een onderneming, dan heb je door het jaar heen al aan de bureaus gefactureerd en zijn je verdiensten in je totale omzet verwerkt. Mystery shoppen voor geld is dus zowel voor particulieren als voor ondernemers geschikt.